84023675.jpg

€ 2.500.000 kosten koper
  • Lichttoren 324
  • 5611 BJ
  • EINDHOVEN
Ga terug naar overzicht

Highlights

De Lichttoren in Eindhoven is een waar icoon, zo niet een baken dat (destijds) vanaf grote afstand van alle zijden te zien was. Hoewel het gebouw veel meer is dan alleen de toren, is de naam van dit prachtige rijksmonument in 2009 omgedoopt tot ‘De Lichttoren’.
Nummer 324 beslaat de volledige bovenste verdieping van deze voormalige lichtfabriek die zich aan de rechterzijde van de toren bevindt. Op zes verdiepingen hoog, met twee overweldigende terrassen aan beide zijden van dit historisch mooie penthouse, ligt de binnenstad van Eindhoven in letterlijke zin aan je voeten.

De lichttoren markeert een tijdperk. Iets wat je onder andere terugziet in het ontwerp van de toren die met zeven hoeken een functionalistische stijl voorstaat. De gekozen vorm als ook het uiterlijk van het gebouw waren bepalend voor zijn functie. Hoewel sober is de lichttoren niet alleen een stijlicoon voor Eindhoven, maar ook een eerbetoon aan de nalatenschap van Philips.

Aan de Lichttoren zijn de fabrieken van Philips licht gebouwd. Deze werden, in delen, tussen 1909 en 1921 gebouwd. In de jaren 1909 - 1911 is het westelijke deel van het huidige Lichttoren complex gebouwd. In 1953 werd op het gebouw de “Lichtstraat” gerealiseerd, oftewel het huidige appartement Lichttoren 324. Vanaf 1911 was de Lichttoren in gebruik als fabriek. In de periode van 1919 - 1921 is de fabriek - die in een rechte lijn het spoor volgt – verder uitgebreid met een aanbouw aan de Emmasingel.
De Lichttoren heeft jarenlang de functie van ‘hoofdkantoor’ voor de lichtdivisie van Philips vervuld. Hoewel deze divisie het gebouw al lang geleden heeft verlaten, is de toren nog altijd verlicht en geeft het als geen ander invulling aan de Lichtstad.

Nadat de lichtdivisie van Philips is vertrokken, krijgen de bovenliggende verdiepingen in De Lichttoren in 2008 een woonbestemming, terwijl er op de begane grond ruimte wordt gecreëerd voor horeca en detailhandel. Het penthouse op de zesde verdieping wordt in dat jaar bemachtigd door de huidige bewoners, die de ruimte de invulling geven zoals die nu is. Een ruimte die zich misschien het beste laat omschrijven als een uiterst moderne loft binnen een historisch icoon, midden in de stad.

Vanaf de zijde aan de Mathildelaan, direct naast Usine, als ook de andere zijde van het gebouw aan het Lichtplein, heb je toegang tot de gezamenlijke royale entree van De Lichttoren. Hier bevinden zich de liften naar de bovenliggende verdiepingen en (parkeer)kelder, als ook de brievenbussen. Wil je naar de zesde verdieping – naar #324 – dan is er eigenlijk maar één lift. De rechter, want alleen met deze lift én een personal key, kom je bij deze verdieping uit. Beveiligd dus, wat deze verdieping misschien wel het best bewaarde geheim van Eindhoven maakt Eenmaal boven stap je uit in de entreeruimte, waaraan de voordeur van #324 grenst. Ook de enige deur overigens, wat betekent dat je deze ruimte met niemand anders deelt. Zodra de royale voordeur zich opent en je binnenkomt, betreed je gevoelsmatig een andere wereld. Een heerlijke ruimte met uitzicht op het noorden (de kant van de Bijenkorf), links de living en rechts de gang die onder andere naar de master bedroom leidt.

We gaan naar links, en betreden na de strak vormgegeven glazen schuifdeuren te openen, de living. Die eigenlijk de gehele ruimte links van de entree beslaat. De prachtige gebogen witte architraven en tussenliggende zwarte authentieke gebogen betonnen plafonddelen accentueren de lengte van deze ruimte en daarmee de diepte. De enorme (gas)haard die met gevoel voor esthetiek in het midden van deze ruimte is geplaatst, scheidt de living van de (woon)keuken en eetkamer op briljante wijze. De haard is met zijn doorkijk een ware eyecatcher en is illustrerend voor de doordachte indeling van het penthouse. Want achter de keuken, of misschien beter gezegd ‘boven’ de keuken, is een kantoordek gecreëerd waar twee bureaus staan. Een dek dat je vanaf beide zijde kunt bereiken via een trap. Een trap die op ingenieuze wijze ook toegang biedt tot de technische ruimte en ‘verborgen’ opslag die onder dit dek is gerealiseerd. Op het dek heb je vanaf ‘de brug’ echt een geweldig uitzicht op de keuken, dining en living. Hoe bijzonder dat is, zal je zelf moeten ervaren, maar dat het geniaal is, is een understatement.

Het penthouse dat een 300 vierkante meter beslaat, heeft zowel aan de noord- als aan de zuidzijde, over de volle lengte een terras dat ruim drie meter diep is. De donkere stalen kozijnen ramen en deuren die deze ruimtes van elkaar scheiden, zijn voorzien van robuuste stalen shutters. Iets wat niet alleen de sfeer van het appartement ten goede komt, maar ook zorgt voor een prachtige lichtinval. Door aan weerszijde over de volle lengte van het penthouse kast- en bergruimte te creëren, zijn er diepe vensterbanken ontstaan die een mooi en ruimtelijk effect creëren.

Achter de keuken – als je links of rechts door de gang het kantoordek passeert – vind je een bijkeuken/ bergruimte of een prachtig luxe toilet. Ook deze ruimtes bereik je door een prachtige hardglazen deur te openen die je eenvoudig opzij ‘rolt’ over een strak vormgegeven zichtbare stalen constructie.

Het toilet is net zoals de andere ‘natte ruimtes’ in het huis imposant en straalt pure luxe en klasse uit. In al deze ruimtes zijn het de prachtige mozaïek wanden die je oog trekken. Het moderne sanitair, de kranen, de wastafel en zelfs de verlichting vallen daarbij nauwelijks nog op. Terwijl deze op zichzelf erg fraai zijn en de ruimtes volledig tot één design geheel laten samensmelten.

De hand die bepalend is geweest voor al deze fraaie en doordachte design- en stijlelementen is overigens van de huidige bewoners zelf. Alles wat je aantreft in dit voor Eindhovense begrippen unieke en iconische penthouse, vind je dan ook nergens anders in de wereld terug. Reden ook dat we graag onderstrepen dat het hier om een once-in-a-lifetime opportunity gaat.

De keuken die we eerder passeerden toen we doorliepen naar het bovendek, heeft een wand met hoge kasten waarin je volledig geïntegreerd onder andere een combi-oven, magnetron, koffiemachine en side-by-side koelkast vindt. Het kookeiland wat daar in principe in de lengte op staat, heeft een ongekende lengte en zweeft als het ware boven de prachtige vloer die je door het gehele appartement aantreft. In het kookeiland tref je als je van koken houdt, alles wat je hartje begeert. De afzuigkap komt vol automatisch tevoorschijn uit het blad, samen met je favoriete recepten. Want in het blad is ook een TV/ monitor scherm verborgen waar je alle ingrediënten, maar ook net zo makkelijk kooktips & tricks op terugvindt tijdens je kookavonturen. De open leefkeuken biedt ruimte aan een lange tafel die plaats biedt aan al je vrienden en familie. Ook als die onverwacht over de vloer komen. De (gas)haard schittert aan deze zijde natuurlijk net zo mooi als aan de zijde van de living. Wat zorgt voor een feeërieke sfeer die perfect past bij de intimiteit die deze open ruimte geeft.

Goed, tijd om de andere kant te verkennen, waarbij we de entree en de voordeur passeren. In de gang waarin een gigantische kastenwand is geïntegreerd komen we als eerste aan de rechterzijde opnieuw een prachtig toilet tegen. Anders, maar gevoelsmatig hetzelfde en dus opnieuw adembenemend mooi. Als je de gang waarin dit toilet ligt volgt, kom je een multifunctionele ruimte terecht. Een ruimte die kan dienen al slaapkamer, hobbyruimte, studeerkamer of logeerkamer. Een eigen kleine badkamer met douche maken deze ruimte compleet. Meer dan zelfs, want via deze ruimte heb je ook toegang tot de wasruimte, waar de wasmachine en droger op hoogte staan. Waarboven nu een moderne bedstee is gecreëerd voor de kleinkinderen, maar die ook perfect dienst kan doen als extra bergruimte.

Terug naar de gang. We vervolgen onze weg naar de master bedroom. Een heerlijke ruime slaapkamer die elke verbeelding tart. Zeker als je aan de andere kant de luxe badkamer ontwaard die met een vrijstaand ligbad en sauna (deze is nog niet volledig afgebouwd) invulling geeft aan een heerlijke wellness beleving. Een eigen spa in je slaapkamer, hoe relaxed kan het leven zijn?! En als nagenietend nog even TV wilt kijken – want waar is deze in deze kamer verstopt? – dan verplaats je gewoon de enorme spiegel aan de wand.

De balkons aan weerszijde van het penthouse zijn groot. Zo groot dat ze de term terras verdienen. Logischerwijs zijn ze om die reden nu ook zo ingevuld. Terrassen die door de volledige glazen balustrades enorm groot lijken en uitzicht bieden op de stad, maar ook achterliggende stadsdelen. Je zit hier – hoe hoog ook – heerlijk beschut en geniet aan de noord en zuid ligging altijd heerlijk van de zon. Vanaf het moment dat deze opgaat tot het moment dat deze ondergaat. En als het een beetje weer is, tot nog ver daarna. Want ’s avonds doet Eindhoven als lichtstad zijn naam echt alle eer aan. Met een glas wijn binnen handbereik, is het puur genieten. Van alles. En het leven in het bijzonder, want als je hier woont, begrijp je pas echt wat de zogenaamde privileges of life zijn.

Parkeren en extra opslagruimtes
Minder interessant wellicht, maar wel meer dan praktisch zijn de twee bijbehorende en afsluitbare ruime parkeerboxen in de parkeerkelder. Een kelder die goed en makkelijk bereikbaar is en gedeeld wordt met de andere bewoners van het complex. Een kelder waar je overigens naast de dubbele parking nog meer bergruimtes aantreft voor de opslag van grotere zaken/ spullen. Uiteraard is ook de kelder goed verlicht en beveiligd en is iedere ruimte die bij #324 hoort afzonderlijk afsluitbaar.

++++++++++

The lighthouse in Eindhoven is a true icon, if not a beacon that could be seen (at the time) from a great distance from all sides. Although the building is much more than just the tower, the name of this beautiful national monument was renamed 'The Light Tower' in 2009. Number 324 occupies the entire top floor of this former light factory on the right-hand side of the tower. On six floors high, with two overwhelming terraces on either side of this historically beautiful penthouse, the centre of Eindhoven is literally at your feet.

The lighthouse marks an era. This is reflected, for example, in the design of the tower, which is a functionalist style with seven corners. The chosen form as well as the appearance of the building were decisive for its function. Although sober, the lighthouse is not only a style icon for Eindhoven, but also a tribute to the legacy of Philips.

The factories of Philips Light have been built on the Lichttoren. These were built, in parts, between 1909 and 1921. In the years 1909 - 1911 the western part of the current Lichttoren complex was built. From 1911 the Lichttoren was in use as a factory. In the period from 1919 to 1921, the factory - which follows the track in a straight line - was further expanded with an extension to the Emmasingel.
For many years, the Light Tower has served as the 'head office' for the lighting division of Philips. Although this division left the building a long time ago, the tower is still lit and gives the City of Lights its own interpretation.

After the lighting division of Philips has left, the upper floors of De Lichttoren will be used for residential purposes in 2008, while on the ground floor space will be created for the catering and retail sectors. In that year, the penthouse on the sixth floor will be acquired by the current residents, who will fill in the space as it is now. A space that can perhaps best be described as an ultra-modern loft within a historical icon, in the middle of the city.

From the side on the Mathildelaan, right next to Usine, as well as the other side of the building on the Lichtplein, you have access to the common spacious entrance of the Lichttoren. Here are the elevators to the upper floors and (parking) cellar, as well as the mailboxes. If you want to go to the sixth floor - to #324 - there is only one elevator. The right one, because only with this elevator and a personal key, you can reach this floor. Secured, which makes this floor perhaps the best kept secret in Eindhoven (approved by the VvE). Once upstairs you get out in the entrance area, which is adjacent to the front door of #324. Also the only door by the way, which means that you don't share this space with anyone else. As soon as the generous front door opens and you enter, you intuitively enter another world. A lovely room overlooking the north (the side of the Bijenkorf), left the living room and right the corridor that includes the master bedroom leads.

We go to the left, and enter after opening the sleekly designed glass sliding doors, the living room. Which actually covers the entire space to the left of the entrance. The beautiful curved white architraves and intermediate black authentic curved concrete ceiling elements accentuate the length of this space and thus the depth. The huge (gas) fireplace with a sense of aesthetics placed in the middle of this space, brilliantly separates the living room from the (living) kitchen and dining room. The fireplace is a real eye-catcher with its view through and illustrates the well thought-out layout of the penthouse. Because behind the kitchen, or rather 'above' the kitchen, an office deck has been created with two desks. A deck that can be reached from both sides by stairs. A staircase that also provides ingenious access to the technical space and 'hidden' storage that has been realized underneath this deck. On deck from 'the bridge' you have a really great view of the kitchen, dining and living room. You will have to experience for yourself how special this is, but the fact that it is genius is an understatement.

The penthouse, which covers an area of 300 square metres, has a terrace that is over three metres deep on both the north and the south sides, along its entire length. The dark steel windows and doors that separate these rooms are equipped with robust steel shutters. Something that not only benefits the atmosphere of the apartment, but also provides a beautiful light. By creating cupboard and storage space along the full length of the penthouse on both sides, deep window sills have been created that create a beautiful and spacious effect.

Behind the kitchen - if you pass the office deck left or right through the hallway - you will find a utility/storage room or a beautiful luxury toilet. These rooms can also be reached by opening a beautiful hard glass door that you simply 'roll' to the side over a sleekly designed visible steel construction.

The toilet is just like the other 'wet areas' in the house impressive and exudes pure luxury and class. In all these rooms it is the beautiful mosaic walls that catch your eye. Modern sanitary facilities, taps, washbasins and even lighting are hardly noticeable. While these are very beautiful in themselves and allow the rooms to merge completely into one design.

Lees alles

Bouwjaar 2009
Wonen 300 m2
Kamers 2
Perceel onbekend
84023675.jpg

Overdracht

Vraagprijs
€ 2.500.000 kosten koper
Aangeboden sinds
8 november 2019
Status
Beschikbaar

Bouw

Soort woonhuis
onbekend
Soort bouw
penthouse
Bouwjaar
2009

Oppervlakten en inhoud

Wonen
300m2
Perceel
onbekend
Inhoud
1250m3

Indeling

Aantal kamers
2
Aantal slaapkamers
1
Aantal woonlagen
1